Gyakori megfázás, krónikus fáradtság és rossz közérzet. Ismerős? Sokan kínlódnak hasonló problémákkal télen. Vajon miért? Lehet, hogy azért, mert még mindig nyáriasan táplálkoznak
A legtöbb téli betegséget megelőzhetnénk, ha megváltoztatnánk a táplálkozási szokásainkat - állítja dr. Szvetlana Bojcsenko, az orvostudományok kandidátusa, a 18-as számú moszkvai kórház belgyógyászati osztályának vezető főorvosa. Se hidegtől, se betegségtől nem kell tartani akkor, ha a mindennapi étkezésnél odafigyelünk néhány dologra. Az egyik fontos tényező a betegségek elkerüléséhez, hogy télen - legalábbis ha tényleg hideg van - a kalóriabevitelnek magasabbnak kell lennie, mint nyáron. Ilyenkor napi kb. 2000 kcal-ra van szüksége a szervezetnek.
Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a hiányos táplálkozás és a zord időjárás együtt károsan hat az immunrendszerre sőt a bőrünkre is. Télen tehát ne ragaszkodjunk a fehérje- és szénhidrátszegény diétákhoz, hidegben ugyanis a szervezetnek minőségileg és mennyiségileg más tápanyagokra van szüksége.
A vírusok támadását segít kivédeni egy aminosav, a cisztein - mondja a Secsenov Táplálkozástudományi Egyetem professzora, dr. Borisz Szuhanov.
A cisztein védi például az orr nyálkahártyáját a vírusok behatolásától. A legtöbb cisztein a halban, szójában, gabonafélékben, sajtokban, túróban és a baromfihúsban van.
Reggelire feltétlenül érdemes savanyított tejterméket, tehát kefirt, joghurtot enni, mert ezeknek a termékeknek az előállításánál felhasználnak olyan baktériumokat is, amelyek védik az emésztőrendszert (ez csak az élőflórás termékekre igaz). Az ideális az lenne, ha minden étkezésünkben szerepelne valamilyen vitamindús élelmiszer. Főleg a C-vitamin pótlása fontos a betegségeket követő lábadozási időszakban, illetve megelőzési célzattal. Érdemes megbarátkozni a savanyú káposztával, és fogyasszunk gyakran citromos, illetve csipkebogyóteát.
Nem csak a gyógyuláshoz, de már a betegség megelőzéséhez is ajánlja télen az orvostudomány a csirke-erőlevest, amely segíti a szervezet regenerálódását. Ha pedig már kialakult a betegség, csökkenti a torok gyulladását, enyhíti a köhögést. A sovány csirkehúsban sok a fehérje, ez pedig biztosítja az immunsejtek gyors regenerációját.
Az immunrendszert azonban nem lehet csak egy féle vitaminnal erősíteni. Az orvosok azt tanácsolják, hogy a hideg évszakban válasszunk sárga és narancssárga színű zöldségeket vagy gyümölcsöket, például narancsot, mandarint, grapefruitot, citromot, tököt, sárgarépát. Ezekben vírusellenes anyagok, A-, C- és E-vitamin, valamint úgynevezett bioflavonoikdok vannak.
Zabkása, az egyik legértékesebb élelmiszer
Télen a szervezetnek tehát több vitaminra és mikroelemre van szüksége. Ezek ideális arányban megtalálhatók a zabkásában. - A zabkása az az élelmiszer, amelyik a tápanyagokat tekintve a legjobban hasonlít a legértékesebb emberi táplálékra, az anyatejre - mondja Szuhanov professzor. A zab tartalmaz A-, B1-, B2-, B6-, E- vitamint, illetve a benne lévő biotin enyhíti a bőr szárazságát és a hajhullást. A zabkását külsőleg is lehet alkalmazni különböző maszkok formájában.
Banán a boldogsághoz
Télen, amikor egyre rövidebbek a nappalok, szerotoninhiány keletkezhet a szervezetben. A szerotonin- amelyet boldogsághormonnak is neveznek - termelődése összefügg a napfénnyel, ezért a téli hónapokban ebből az anyagból kevesebb termelődik.
Pótolhatjuk azonban banánnal és csokoládéval. A természetes antidepresszánsok közé tartozik néhány zsírsav is, amelyek a zsírosabb halakban, például a lazacban és tonhalban is megtalálhatók, de nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a napraforgómag és az olivaolaj is. Jó hangulatot biztosít a szelén is, amelyből sok van a paradióban, a tengeri halakban és az állati belsőségekben, illetve a vörös húsokban.